W menu współczesnego lokalu gastronomicznego wiele jest takich dań, które powstają po uprzednim usmażeniu ich. Często korzysta się w czasie przygotowania jedzenia z oleju roślinnego, między innymi rzepakowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek. Smażenie na głębokim tłuszczu powoduje, że dania są smaczne, a przez to znacznie chętniej zamawiane, dlatego w kuchni pod ręką zawsze można znaleźć duże ilości różnego typu oleju. Po zakończonym dniu pracy nierzadko nie wiadomo, co później zrobić ze zużytym olejem. Nie można się go pozbywać, wlewając do umywalek czy toalet. Gęsta substancja zniszczyłaby rury. Warto sięgnąć po bardziej ekologiczną metodę pozbywania się zużytego oleju z lokali gastronomicznych. Rozwiązaniem jest utylizacja oleju z pomocą dobrze do tego przygotowanych firm. Przekazują oni pracownikom kuchni odpowiednie baniaki w różnych rozmiarach, w zależności od tego, jakie jest zapotrzebowanie, można wybrać beczki 20l, 40l, 50l czy nawet 60l. Po ich wypełnieniu firma odbiera taki produkt.
Dlaczego utylizacja oleju w restauracjach jest konieczna?
Smażenie na oleju jest zdrowe, o ile nie korzysta się drugi raz z uprzednio wykorzystanego już tłuszczu. Kucharz, któremu zależy na dobru klientów restauracji, będzie dbał o użycie nowej partii tego składnika. O dobro lokalu, o jego wizerunek i bezpieczeństwo można dbać na różne sposoby. Utylizacja oleju jest jednym z nich. Wynajęcie usług firmy, która zajmuje się taką utylizacją nie jest ani drogie, ani czasochłonne. Często nie trzeba także przypominać takiej firmie o konieczności odbioru odpadów. Bezpłatnie przyjeżdżają oni do klienta odbierają baniaki z zużytym olejem i pozostawiają nowe. Wystawiają oni stosowną Kartę Przekazania Odpadu, będzie ona niezbędna, podczas między innymi kontroli sanepidu. Jest to działanie w pełni legalne, które doceni nie tylko sanepid, ale także inne instytucje w tym ekologiczne. Taka utylizacja jest konieczna w celu ochrony środowiska naturalnego. Wlewanie zużytego oleju do ścieków poważnie zagraża planecie.
Do czego wykorzystywany jest taki zużyty olej z restauracji?
Skupowany od lokali gastronomicznych olej może znaleźć później różne przeznaczenie, na przykład jako olej opałowy czy jako olej do silników typu diesel. Wystarczy tylko poddać taki produkt specjalnego oczyszczaniu. Utylizacja oleju jest konieczna nie tylko po to, żeby środowisko naturalne mogło poprawnie funkcjonować. Należy pamiętać o tym, że używanie starych tłuszczy roślinnych powoduje wiele problemów ze zdrowiem, może powodować nawet raka. Restauracje dbając o klienta, dbają też o swój wizerunek na rynku. Po takich procesach oczyszczania można liczyć na to, że przyda się ten produkt jako biopaliwo, a ten wyrób jest coraz częściej potrzebny i poszukiwany na rynku przez klientów, szczególnie tych, którzy chcą prowadzić ekologiczne życie. Cały proces utylizacyjny jest przeprowadzany szybko i sprawnie, wystarczy mieć pod ręką firmę, która ma doświadczenie w jego przeprowadzaniu. Branża gastronomiczna nie musi w związku z odbieraniem takich beczek ponosić żadnych strat.