Uczniowie szkół rybnickich rywalizowali o warsztaty z Remigiuszem Rączką

Pod koniec października w Rybniku młodzi kucharze zmierzyli się w konkursie na danie z nadwyżek żywności. Rywalizacja była częścią projektu promującego ograniczanie marnotrawstwa i praktyczne wykorzystanie produktów o krótkiej dacie ważności. Wydarzenie ściągnęło uczniów dwóch szkół i jury z instytucji miejskich.
- W Rybniku gotowanie z nadwyżek stało się elementem nauki zawodu
 - Warsztat gastronomiczny na ul. Św. Józefa 30 i nagroda dla zwycięzców
 
W Rybniku gotowanie z nadwyżek stało się elementem nauki zawodu
W rywalizacji „Popisowe danie z nadwyżek żywności” uczestniczyli uczniowie klas gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 6 oraz Zespołu Szkół Ekonomiczno‑Usługowych. Konkurs odbywał się dwudniowo — pierwszego dnia uczestnicy pracowali indywidualnie, drugiego w zespołach dwuosobowych. Dania oceniano pod kątem smaku, estetyki podania, kreatywności i prezentacji ustnej.
“Wkrótce dołączył do nas warsztat gastronomiczny Rybnickiego Centrum Edukacji Zawodowej, gdzie uczniowie zaczęli gotować dla osób w kryzysie, przy okazji zgłębiania tajników sztuki kulinarnej.”
— Anna Sowik‑Złotoś, Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej w Rybniku
Warsztat gastronomiczny na ul. Św. Józefa 30 i nagroda dla zwycięzców
Organizatorzy podkreślali, że celem było pokazanie, jak z pozornych resztek przygotować wartościowy posiłek.
“Tematem przewodnim konkursu było kreatywne wykorzystanie nadwyżek jedzenia - składników, które często pozostają po codziennym gotowaniu, a które można przekształcić w pełnowartościowe i smaczne posiłki.”
— Dorota Chrószcz, nauczycielka zawodowa w Zespole Szkół nr 6 i dyrektor Rybnickiego Centrum Edukacji Zawodowej
Jury złożone z dyrektorów i nauczycieli zaangażowanych szkół oraz przedstawicieli Ośrodka Pomocy Społecznej i Urzędu Miasta wybrało zwycięzców, którzy zyskali prawo asystowania podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Remigiusza Rączkę. Warsztaty odbędą się 5 listopada w Centrum Edukacji Regionalnej i będą jedną z atrakcji Tygodnia Śląskiego.
Projekt „Rybnik w kierunku zielonej przyszłości” współfinansowany jest z Funduszy Europejskich dla Śląskiego 2021–2027. Gratulacje skierowano do zwycięzców i wszystkich uczestników konkursu.
na podstawie: Urząd Miasta Rybnika.
Autor: krystian

