Kuchnia japońska - zdrowa i wyjątkowo smaczna

O sukcesie kuchni decydują w dużej mierze wyjątkowe składniki

Kuchnia japońska to bogactwo smaków, wachlarz barw i niespotykanych przypraw oraz aromatów. To połączenie nieznanych smaków i wyjątkowych przepisów. W japońskich przepisach znaleźć można rozmaite owoce morza (w tym wodorosty) oraz warzywa i oczywiście różnorodne odmiany ryżu, który jest lubiany i doceniany przez Japończyków. W kuchni japońskiej królują lekkie dania, o delikatnym smaku, a także "kolorowe" potrawy z różnego typu przyprawami roślinnymi, ponieważ ważnym zjawiskiem w kuchni japońskiej jest właśnie wygląd owych potraw. Mają one za zadanie nie tylko świetnie smakować, ale również stanowić estetyczne mistrzostwo kulinarne na talerzu. Każda japońska potrawa podawana jest w specjalny, przemyślany sposób. Ciekawostką jest fakt, iż Japończycy dopiero w dwudziestym wieku zaczęli spożywać zwierzęce mięso. Aktualnie najbardziej popularnym mięsem obok ryb - jest wołowina. Kulinarna sztuka Kraju Kwitnącej Wiśni opiera się również na treściwych zupach i daniach z grilla. Ważne są rośliny strączkowe, skorupiaki i aromatyczne przyprawy, nadające kolorów i ostrych smaków.

Dlaczego sushi jest takie dobre?

Jest ono pyszne, lekkie i zdrowe i przede wszystkim jest świeże oraz kolorowe. To smaczne danie z kuchni japońskiej, które w ostatnim czasie bardzo inspiruje niemalże cały świat kulinarny. Japońskie restauracje są coraz to bardziej popularne, a domowe zestawy do robienia sushi są dostępne w wielu sklepach (nie tylko branżowych). Sushi to tradycyjne japońskie danie, które składa się z marynowanego ryżu, marynowanych ryb oraz surowych lub lekko ugotowanych owoców morza i warzyw. Pierwsze potrawy tego typu nazywały się Nare-sushi i wzmianki na ich temat zaczynają się w południowo-wschodniej Azji (dokładnie na terenie dzisiejszych Chin).

Sushi ma wyjątkowy smak, zapach i niespotykany w Europie aromat. Pachnie morzem, świeżymi rybami i naturalnymi roślinnymi składnikami (takimi jak np. algi). Sushi ze względu na swoje wyśmienite walory smakowe i naturalne składniki zyskało dużą popularność na całym świecie - także i w Polsce. Można je spotkać w dużych miastach, w renomowanych japońskich restauracjach, ale także w mniejszych lokalach gastronomicznych i w mniejszych miejscowościach. Sushi jest po prostu modne. Serwowane na wieczorach panieńskich lub na urodzinach - zrobi na gościach niezapomniane wrażenie. Kuchnia japońska jest zjawiskowa, a poprzez sushi wyraża swoją wyjątkowość i indywidualizm.

Japońska doskonałość i porządek

Japonia od lat zachwyca swoim zamiłowaniem do porządku, harmonii i doskonałości. To kraj, w którym promuje się na co dzień sztukę zrobienia czegoś doskonałego z prostych składników, czegoś co będzie stanowić idealną całość. Podobnie jest z sushi - prostym daniem, które dzięki swoim walorom smakowym i estetycznym zachwyca cały świat. To japońska potrawa pełna kulinarnej magii i prostolinijności. Japońska kuchnia jest wyjątkowa i jest jedną z najzdrowszych kuchni na świecie.