Kiedy pijemy regularnie zieloną herbatę, nasz organizm otrzymuje wsparcia dla wielu ważnych procesów oraz trafia do niego wiele zdrowych substancji. Wiadomo o tym nie od dziś, gdyż jest to fakt znany od wieków, a nawet tysiącleci. Odpowiednio przygotowany napar z zielonej herbaty, będzie doskonałym środkiem wspomagającym odchudzanie, a także oczyszczanie całego organizmu z obecnych w nim toksyn. Nie jedną, nie dwie, a w wiele właściwości można wymienić w temacie napoju z zielonej herbaty, warto dowiedzieć się o nich więcej, a jednocześnie poznać metodę parzenia.

zielona herbata najlepsza na odchudzanie dla kobiet

Kiedy poszukiwana jest przez nas dobra herbata na odchudzanie bez wątpienia powinniśmy sięgnąć po wysokiej jakości herbatę zieloną. Jej działanie na tym polu znane jest ludzkości już od dawien dawna. Jednak musimy mieć na uwadze to, że ekspresowa zielona herbata, nie zastąpi nigdy dobrej jakości produktu z herbaciarni. Biorąc pod uwagę takie kwestie jak smak, zapach, zawartość kofeiny, czy też wygląd liści, możliwe jest odróżnianie jej poszczególnych odmian. Wśród ekspertów panuje przekonanie, że ta, którą zbiera się samym świtem, podczas obecności rosy jest gatunkiem najzdrowszym. Co więcej, japońska herbata Gyokuro, uznawana jest za najdoskonalszą.

Dlaczego zielona herbata uznawana jest za zdrową?

Dopilnowanych musi być wiele kwestii, aby herbata zielona była odpowiednio przygotowana. Chociażby to, aby nie później niż po godzinie od zerwania, jej liście zostały przerobione. Ma to swoje uzasadnienie w tym, że wówczas nie dojdzie do jej fermentacji, a tylko w taki sposób właściwości zielonej herbaty uznawane za najważniejsze, mogą być zachowane.

Tak naprawdę, istnieje więcej aspektów, które czynią z niej zdrową herbatę. Są to też składniki, takie jak np. antyoksydanty, polifenole oraz katechiny. Znajduje się w niej też pełno mikroelementów, aminokwasów, lipidów, garbików, a także witamin. To tylko kilka powodów, które pozwalają nazwać tę odmianę najzdrowszą herbatą.

Działanie wspierające proces odchudzania

Chociaż samo picie zielonej herbaty nie spowoduje, ze nagle zgubimy kilka kilogramów, pita regularnie może stać się dobrym uzupełnieniem odpowiedniej diety. Herbata na odchudzanie, musi być przez nas spożywana przed położeniem się spać, stosując relaksujący i uspokajający napar z drugiego parzenia. Ten z pierwszego, działa bowiem pobudzająco i orzeźwiająco.

Katechiny, o których wcześniej wspominaliśmy przyczyniają się do odchudzania najbardziej, jednak to galusan epigallokatechiny zasługuje na największą uwagę. Substancja ta wspiera aktywację enzymów trawiennych, utlenianie tłuszczów oraz metabolizm wątroby, jednocześnie hamując wchłanianie tłuszczy. Jest to oczywiście potwierdzone badaniami, które prowadzono na napoju z zielonej herbaty.

Jak odpowiednio zaparzyć zieloną herbatę?

Z pewnością nie można uznać, że parzenie zielonej herbaty wygląda jak w wypadku każdej innej. Wymaga się tutaj zastosowania przede wszystkim odpowiednio miękkiej wody, która nie zawiera ani chloru ani też wapnia. Zatem ta, która płynie z naszego kranu może się nie nadawać. Jest ona bowiem twarda, a jaj zawartość chloru bywa bardzo wysoka. Najlepsza będzie woda mineralna niegazowana.

Około łyżeczkę suszu, zalewamy szklanką wody, która zdążyła ostygnąć do około 80 stopni Celsjusza – z pewnością, nie może być to wrzątek. Susz powinien się parzyć od 3 do 4 minut, natomiast w wypadku, kiedy będzie parzył się za długo, możemy napar jeszcze rozcieńczyć wodą. Japończycy i Chińczycy, uznawani za największych znawców zielonej herbaty, dodatkowo wylewają napar z pierwszego parzenia, pijąc dopiero te z kolejnego.