Palarnie kawy jak działają?

3 min czytania
Palarnie kawy  jak działają?

Kawa, zanim trafi do naszej filiżanki, przechodzi długą drogę, rozpoczynającą się w klimacie równikowym. Co warto wiedzieć o jej pochodzeniu i rodzajach, a także na czym polega obróbka ziaren w palarniach kawy?

Dobra kawa ziarnista skąd pochodzi?

Palarnie kawy to dopiero ostatni etap przygotowywania ziaren do mielenia i parzenia. Dobra kawa swoją historię zaczyna dość daleko od naszej strefy klimatycznej w krajach leżących blisko równika. Kawowiec to roślina z dość bogatej rodziny, jednak najbardziej znany na świecie napój uzyskuje się jedynie z jego dwóch gatunków arabica i robusta. Rosną one w różnych warunkach, jednak upodobały sobie strefę równikową w obu przypadkach najbardziej optymalne dla tych roślin warunki to wysoka temperatura, duża wilgotność powietrza i częste opady deszczu. Arabica doskonale czuje się w klimacie tropikalnym, najczęściej występuje na terenach górzystych uprawia się ją na wysokości nawet do 2000 m nad poziomem morza. Robusta wymaga nieco wyższych temperatur i może być uprawiana na równinach, jest jednak bardziej odporna na choroby i szkodniki.

Czym różnią się obie odmiany? Choć ich ziarna są do siebie podobne, arabica jest bardziej łagodną odmianą o niższej zawartości kofeiny. Może mieć delikatny aromat czekoladowy lub korzenny. Robusta jest kawą zdecydowanie mocniejszą, ma także ostrzejszy, bardziej gorzki smak. Arabica jest znacznie popularniejsza światowa sprzedaż kawy jest przez nią zdominowana aż w 70%. Robustę często wykorzystuje się jako mniejszą część mieszanki obu gatunków, co pozwala na wymieszanie obu smaków i wzmocnienie napoju.

Oba rodzaje kawowców są uprawiane na bardzo dużą skalę w takich krajach, jak Brazylia, Wietnam, Etiopia, Indie, Peru czy Madagaskar.

Najlepsze kawy jak wygląda ich zbiór i przygotowanie?

Najlepsze kawy , zanim trafią do palarni i dystrybutorów w naszym kraju, najpierw muszą zostać zebrane na plantacjach. Ziarna wydobywa się z owoców kawowca, kiedy osiągną odpowiednią dojrzałość niestety, nie dojrzewają one równo, dlatego najlepsze efekty przynosi zbiór ręczny. Na większych plantacjach wykorzystuje się również zbieranie maszynowe, pozwalające na szybsze zebranie dużych ilości owoców. Następnie ziarna należy wyłuskać z owoców do tego stosuje się dwie metody obróbki: mokrą i suchą. Metoda mokra opiera się na wodzie i stopniowym pozbywaniu się skórki i miąższu owoców, aby uzyskać same, czyste ziarna. Kiedy zostaną już oczyszczone, suszy się je na słońcu. W metodzie suchej suszy się całe owoce, co zajmuje około miesiąca. Po tym czasie za pomocą maszyn usuwa się resztki skórki i miąższu, aż uzyska się czyste nasiona. Przy obu metodach na koniec ziarna podlegają dokładnej selekcji i sprawdzaniu jakości. Dopiero wtedy są gotowe do sprzedaży i transportu i mogą trafić do dobrych palarni kawy.

Palarnie kawy czym się zajmują?

Surowe ziarna jeszcze nie nadają się do tego, by przygotować z nich aromatyczny, czarny napój wymagają dalszej obróbki. Z tego względu następnym miejscem, do którego trafiają, są palarnie kawy. Świeżo palona kawa jest uważana za najsmaczniejszą, dlatego ten proces obróbki stosuje się już w docelowych krajach, w których planuje się sprzedaż dzięki temu do sklepów z kawą mogą trafić w pełni aromatyczne wyroby.

W palarniach wykorzystuje się specjalne piece, obsługiwane przez roasterów specjalistów od obróbki termicznej ziaren kawowca. Dzięki odpowiednim ustawieniom temperatury oraz innych parametrów obróbki, mogą oni uzyskać różne smaki kawy dlatego na rynek mogą trafić najróżniejsze wersje, przeznaczone do espresso, latte i innych sposobów przygotowywania napoju.

Po tak długiej drodze, ziarna są gotowe do sprzedaży w sklepach z kawą można znaleźć zarówno paczki ziaren, które można samemu zmielić w domu za pomocą młynka czy wsypać do ekspresu, jak i kawę mieloną w najróżniejszych wersjach. Warto decydować się na rodzaje świeżo palone, pochodzące z palarni kawy w Polsce są dostępne u lokalnych dystrybutorów dobrej kawy ziarnistej.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

irybnik_kf